lifecoach техники

Важно е да знаеш кой си

Лесни стъпки към успех няма.

В последните години станаха много популярни всякакви курсове и семинари, предлагащи работещи техники и практики, приложението на които ще ни направи супер успешни. Сещате се, нали? Група хора са се събрали някъде и един човек или екип от експерти ги мотивират и им вдъхват вяра в собствените сили. Да не изброявам книгите от рода на “Как да забогатеем за 5 дни”, “Три лесни стъпки към успеха”, “Пет правила на реализирания човек” и т.н (заглавията на книгите са измислени и всяко съвпадение с реални такива е абсолютно случайно).

Аз не изоставам от тренда и също съм посещавала такива, както и съм прочела доста книги по въпроса. Има обаче нещо много важно, което не всеки отчита, а е необходимо да се осъзнае. Защото, в противен случай рискувате да останете разочаровани. И така, важно е да помните, че в повечето случаи това, което работи, е енергията на групата. Когато отидете на какъвто и да е семинар, вие усещате, че имате съмишленици. Защо? Защото хората, които са дошли на мястото/курсът, на който сте и вие, вероятно са там по същите причини, по които и вие. Имате общи интереси, общ стремеж (или поне този към успех). Изолирани сте в един микросвят за известен период от време. Споделяте опит и обменяте енергия.

Какво се случва след приключване на този курс?

Вие си тръгвате супер заредени, убедени, че още утре ще превземете света. И това е добре. Обичате всички (или почти всички) от групата. Създали сте контакти, дори нови приятелства. След максимум 10 дни (добре, нека е месец), всичко утихва. Защо? Какво се е случило? Ами, защото, както казват старите хора: очи, които не се виждат, се забравят.

Същото се получава и с придобитите знания. Затова е почти задължително да започнете да ги прилагате веднага и да се трудите всеки ден за постигането на мечтания живот. В противен случай, много скоро ще ги забравите, а отчаянието и усещането, че всичко е било безполезно ще ви завладеят.

Какво е важно да осъзнаете и да приемете?

Курсовете, които посещавате, се организират от амбициозни хора. Хора с цел, осъзнали своята мисия. Те са отделили изключително много от времето си, за да научат това, което вие искате да получите като знание, но в доста по-синтезиран вид. Тези хора са се трудили дълго и са вложили ценни ресурси, за да бъдат успешни. И именно поради тази причина ви вдъхват доверие и вие искате да бъдете като тях.

В този смисъл, на всеки от вас ще се наложи да вложи същото, ако не и повече време и труд, за да постигне своята мечта. И това е съвсем логично. Така е редно.

Както в училище е. Може да препишете от някого на теста и да преминете, без да сте учили. Знание обаче няма да има. Още по-неприятно е, че няма да го има опита по пътя към постигането му.

В живота, стойностните неща се постигат с труд.

Оправдания винаги ще има: нямам време, ама аз съм с деца и тези неща са неприложими; за това ми трябват пари; точно сега не е подходящото време.

кой-съм-аз-лице

Какво е по-важно обаче? Най-важно, преди всичко, е да разберете кой сте и какво искате. Какво искате за себе си? Наистина. Не кого искате да имитирате, а какъв искате да бъдете. Трябва да намерите своята мисия, своя център или ако щете, това, което японците наричат икигай*.

Когато сте напълно наясно с това, аз ви гарантирам, че ще откриете неподозирани в себе си сили и енергия, за да осъществите плановете си. Тогава ще разберете с колко много и достатъчно време разполагате, а усвоените знания и умения от курсовете, които посещавате – ще имат смисъл. Помнете също, че успехът има различни измерения!

Първо обаче трябва да сте наясно със себе си и да бъдете честни!

В случай, че имате нужда от помощ, за да откриете своята „причина да се будиш„, СВЪРЖЕТЕ СЕ С МЕН!

*Икигай (на японски: 生き甲斐) е понятие в японската култура, с което се означава „причината да съществуваш“. С него обичайно се означават нещата в живота на човек, които го осмислят и му придават стойност. В груб превод, това е „нещото, за което си струва да живееш“ или „причината сутрин да се будиш“. За всеки човек, икигай е различен в зависимост от неговите живот,ценности и вярвания и отразява вътрешния му свят, като в същото време създава душевно състояние на покой. Дейностите, които позволяват на човек да изпита икигай, винаги са спонтанни и се вършат с желание. Те оставят в човека чувство на удовлетворение и постигане на смисъла на живота. (източник: Уикипедия)

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart