самурай мъж на честта

Самурай

Статия в lifehack.bg ми припомни нещо.:)

За какво се сещате когато чуете думата САМУРАЙ. На мен ми идват наум 3 филма: „Шогун“, „Последният самурай“ (гледала съм го най-малко 5 пъти) и „Ронин“.

религията на самураитеПреди година (или 2?!) си взех една книга. Грабна ме спонтанно: „Религията на самураите- дзен в Китай и Япония.“

Защо ги харесвам ли?!

Може би заради идеализираната представа за тези воини. Може би заради филмите, книгите, историите, в които те са описвани като мъже на честта. Хладнокръвни, доблестни, верни, интелигентни, мъдри, безстрашни. И да, МЪЖЕ НА ЧЕСТТА.

таткоВъзможно е и да съм била повлияна от моя баща. Доблестен мъж, който винаги е държал на думата си и който притежава всички качества на самурая. Такъв, какъвто е този митичен образ в моите представи.

„Идеализираният образ на самурая включва в себе си готовността да умре по всяко време в полза, защита или по желание на господаря си. Да не изпитва страх, но единствено съжаление, както и да презира материалните блага.” (източник: Уикипедия)

 

САМУРАЙ – някой, който служи.

 

Не, не бъркайте със слуга. Склонността ни да бъркаме понятията, донякъде поради вроденото ни чувство за безсмъртие, обикновено не е в наша полза.

А вие познавате ли самураи?

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart